اولین عطرجهان
قدیمی ترین کارخانه عطرسازی چند مدتی پیش تولد ۳۰۰سالگی اش را جشن گرفت. ممکن است خیلی ها گمان ببرند این کارخانه باید در پاریس یا میلان باشد، اما حقیقت این است که این کارخانه ی خانوادگی در شهر کلن آلمان تاسیس شد.
وز سیزدهم ژوئیه سال ۱۷۰۹ میلادی یعنی بیش از ۳۰۰ سال پیش، برادران فارینا شروع به تجارت کالاهای تجملی کردند. مهم ترین کالایی که آنها می فروختند، عطری بود که خودشان از مرکبات تهیه کرده بودند.
در این سال عطار ایتالیایی جووانی ماریا فارینا به برادرش می نویسد: «من عطری یافته ام که مرا یاد صبحی بهاری در ایتالیا می اندازد. عطری مثل عطر نرگس های کوهی پس از باران. این عطر روح مرا تازه و زنده می کند.» فارینا مدت ها بود که در شهر کلن زندگی می کرد. او به همین خاطر این عطر را به اسم وطن جدید خود می نامد: «Eau de Cologne» یعنی «آب شهر کلن».
طی تاریخ ۳۰۰ساله ادوکلن، تنها ۳۰ نفر هستند که نسخه مخفی (در واقع نسخه اصلی ) این عطر را می شناسند. یکی از آنها دنباله رو جووانی، یوهان ماریا فارینا بود. وی امروز مدیر عامل این کارخانه است. او می گوید: «مهم این است که اصل ادوکلن همواره یک بو داشته باشد. همان طور که اینیشتین برای بدست آوردن معادلات عام وخاص چندین ثابت به آن اضافه کرد تا معادله با یافته های های زمان خودش سازگار باشد ، همین کار را هم ما با ادوکلن انجام می دهیم. اگر محصولی از گیاهان ما بوی دیگری داشته باشد، ما با مخلوط کردن محصولاتی دیگر آن بوی خاص را به دست می آوریم».
ادوکلن فرینا پس از آن به دور دنیا می رود. تنها افراد ثروتمند بودند که قدرت خرید این عطر را داشتند. یکی از شیشه های باریک و سبزرنگ این عطر به اندازه درآمد هفتگی یک استادکار ارزش داشت.
به پول امروز قیمت آن بیش از هزار یورو است. البته این برای مشتریان ادوکلن فرقی نمی کرد. کلمنس آوگوست سراسقف شهر کلن و صاحب کار کاخ های زیادی در منطقه کلن و بن، هر ماه به خود ادوکلن می زد. نه تنها امیرها و پرنس های اهل هنر از این عطر استفاده می کردند، بلکه ناپلئون نیز قدر «آب کلن» را می دانست و روزی یک شیشه از آن را مصرف می کرد.
۱۰۰ سال پس از کشف فارینا، بازرگانی از شهر کلن به نام ویلهلم مولنز نیز عطری از مرکبات تهیه کرد. او شماره پلاک در خانه خود، ۴۷۱۱، را به عنوان اسم روی این عطر گذاشت. محصولی مشهور در کل دنیا، ولی بدل،در شرکت فارینا که ۳۰۰ سا ل است در شهر کهن کلن وجود دارد، می توان ادوکلن اصل را خریداری کرد.
همچنین در موزه یی که در همان ساختمان وجود دارد، میهمانان می توانند مطالب زیادی در مورد ادوکلن بیاموزند. مثلاً اینکه خالق ادوکلن، یعنی جووانی ماریا فارینا پدر تعمیدی ژان باپتیست گرنویی عطار نابغه در کتاب «عطر» پاتریک زوس کیند بوده است. زوس کیند برای تحقیقات راجع به کتابش نزد فارینا رفته بود.
امروزه می توان ادوکلن اصل را چه در شیشه تاریخی اش و چه در شیشه مدرن خریداری کرد. نشان دهنده اصل بودن این عطر نقش لاله یی سرخ رنگ و نام یوهان ماریا فرینا روی شیشه آن است.